20150909

BUSAN - SEOUL TRIO TRIP 2015 - DAY 1

Assalamualaikum
Annyeong.

Entah kenapa malam-malam ni tetiba datang mood nak menaip, nak update blog kesayangan ni ha.
Tengok balik last entry rupanya setahun yang lepas.

Kalini nak buat ringkasan je pasal trip yang da tiga bulan lpas.

BUSAN-SEOUL TRIO TRIP 2015

Ni kali kedua pergi Korea Selatan sebab first time pegi thun 2012 dlu kan..
Dlu pergi bertujuh, kali ni bertiga. That's why Trio Trip.


1 Jun 2015 take off dri KLIA 2 ke Gimhae International Airport, Busan.
Soalan yang slalu ditanya kenapa pegi Busan..? alasan yang sangat buat diri sendiri gelak sebabnya nak makan ketam. haha. (*macam kt mesia ni xde ketam kan*)


Alhamdulillah, selamat mendarat dkt epot busan.

Da smpai epot, crik T-Money.. lpas tu memulakan perjalanan ke tmpt penginapan, Hansung Motel.
Dari epot, ktorg decide naik train aje. sebab mudah. And lepas da pusing2 crik jalan, jmpe pon motel.


View dlm bilik ktorg. (Introducing the trio members: me, kak hafsah and ecah eonnie)

Lepas rehat-rehat sekejap.. (tido skejap sbenarnye sb agak pening dlm flight xleh tido)

ktorg pon memula misi berjalan-jalan.


First destination, ktorg pegi 40 Steps Culture aand Tourism Theme Street
(kalo tgok runningman ada ep yg dorg main bling kasut kt sni)

lpas da jalan-jalan sni, ktorg pon gerak ke next destination.


Busan Tower. 



Masuk Busan Tower ni fee nye 5000 won per person


view dari busan tower. mengopi skejap. ^^


bangunan ni pun dkt busan tower gak.

Next, gerak untuk carik makan malam pulak. On the way, terjumpa la gerai buah-buahan ni. 
Ktorg pon beli la strawberry tu sebekas yang harganya 5000 won.


Next destination ke Jagalchi Market. Nak makan ketam kan..? 
Tapi yang bestnye, masuk kt dlm market tu, dua tiga langkah tu keluar balik sb byk btol haiwan laut yang aneh-aneh dan agak rugi sebab keluar terlalu cepat smpaikan tak sempat nak snap any pics. *salah satu sebabnye, bila tgok haiwan laut yang aneh-aneh tu, jadi geli secara automatiknye*

Selepas da pusing2 kat kawasan luar bangunan market, lalu la di kawasan kedai makan. And setelah mencapai kata sepakat, ktorg pon pilih kedai yang guna meja rendah and duduk atas lantai je sebab nak rehatkan kaki yang da penat dok berjalan aje.

lepas da pilih menu dan memang nak makan ketam, ktorg pon amik set ketam.
banchan saje penuh semeja. tak lama lepas tu baru ketam smpai.





side dishes belah atas, ketam da siap stim~ whoottt!!
Isi ketam banyakkkkkkkkkkkk!!! tiga orang makan pon sangat la seksa nak habiskan.
Isi dia agak kasar la kalo nak dibandingkan dgn ketam biasa. da tengok ler saiz nye..
 harga ketam ni dia caj based on weight dia.
one set tu 150 000 won. quite pricey I guess but it was under our budget as we want to eat the crab after all..



muka da kenyang, ktorg pon bergambar dengan ketam yang masih fresh. 
*thanks dkt oppa hensem, offer kluarkan ketam dari akuarium and tlg amikkan gmbr ktorg*



Next, ktorg pegi BIFF square plak.




tempat dia ala-ala macam uptown jugak la.
banyak gerai2..

and lepas tu terjumpa la aiskrim nye gerai. 
greentea+vanilla flavoured ice cream which cost only 2000 won!
nyummeh

and yes, I have been craving for this. Hotteok!!! Busan Style hotteok!! I love it soooo much..




before we went back to our room, we spent our time in front of the Busan Station.
and met a couple from Malaysia. They shared their experiences as they were back from Jeju Island and keep insisting us to go to Jeju too..




and end our first day with a few strawberries and banana uyu!!!















0 comments: